Een haard in huis voegt niet alleen warmte toe, maar ook sfeer en gezelligheid. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten haarden beschikbaar, waaronder ethanol en elektrische haarden. Beide opties hebben hun unieke kenmerken en voordelen, wat het kiezen van de juiste haard een uitdaging kan maken. In dit artikel bekijken we de verschillen tussen ethanol en elektrische haarden, hun werking, voordelen en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Wat is een ethanol haard?

Een ethanol haard is een moderne open haard die gebruikmaakt van ethanol als brandstof. Ethanol is een duurzame brandstof, vaak afkomstig van natuurlijke bronnen zoals suikerriet of maïs. Deze haarden zijn populair vanwege hun schone verbranding, wat betekent dat ze geen rook of schadelijke emissies produceren. Hierdoor zijn ze veilig voor gebruik in afgesloten ruimtes en eenvoudig te installeren, omdat er geen schoorsteen of ventilatie nodig is.

Wat is een elektrische haard?

Een elektrische openhaard werkt op elektriciteit en simuleert de uitstraling van een traditionele openhaard. Ze zijn vaak uitgerust met LED-technologie om de illusie van vlammen te creëren. Sommige elektrische haarden hebben zelfs verwarmings functies, waardoor ze naast sfeer ook extra warmte kunnen bieden. Deze haarden zijn ook eenvoudig te installeren en vereisen alleen een stopcontact om te functioneren.

Hoe worden ze geplaatst?

Ethanol haard

Het plaatsen van een ethanol haard is relatief eenvoudig. Je kiest een geschikte locatie, zoals een muur of een hoek van de kamer, en monteert de haard volgens de instructies van de fabrikant. De brander wordt gevuld met vloeibaar ethanol en kan vervolgens worden aangestoken met een lange aansteker. Het is belangrijk om de haard uit te schakelen wanneer deze niet in gebruik is en ervoor te zorgen dat de brandstof op een veilige plaats wordt bewaard.

Elektrische haard

Het installeren van een elektrische haard is ook eenvoudig. Je plaatst de haard op een vlakke ondergrond of monteert deze aan de muur, afhankelijk van het model. Sluit de haard aan op een stopcontact en schakel hem in. Het voordeel van elektrische haarden is dat je ze met een druk op de knop kunt bedienen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over brandstof of rookafvoer.

Warmteafgifte

Beide haarden geven warmte af, maar op verschillende manieren.

Ethanol haarden

Ethanol haarden produceren directe, gezellige warmte. De hoeveelheid warmte varieert afhankelijk van het model, maar gemiddeld kan een ethanol haard tussen de 2 en 4 kW aan warmte genereren. Dit is voldoende om een kleinere ruimte comfortabel te verwarmen, maar ze zijn meer geschikt voor bijverwarming dan als primaire verwarmingsbron.

Elektrische haarden

Elektrische haarden hebben ook verwarmingscapaciteiten en kunnen een vergelijkbare hoeveelheid warmte leveren. Veel modellen zijn uitgerust met verschillende verwarmings instellingen, waardoor je de temperatuur kunt aanpassen aan je behoeften. Ze zijn bijzonder handig in goed geïsoleerde ruimtes, waar ze snel de gewenste temperatuur kunnen bereiken.

Voordelen van beide haarden

Ethanol haarden

  • Schoon en milieuvriendelijk: Geen rook of schadelijke stoffen, wat zorgt voor een gezondere binnenomgeving.
  • Eenvoudige installatie: Geen schoorsteen of ventilatie nodig, waardoor je ze vrijwel overal kunt plaatsen.
  • Esthetisch aantrekkelijk: Ethanol haarden zijn beschikbaar in diverse stijlen en vormen, waardoor ze een aanvulling zijn op elk interieur.

Elektrische haarden

  • Gemak: Makkelijk te bedienen met een druk op de knop en geen gedoe met brandstof.
  • Veiligheid: Geen echte vlammen, wat het gebruik in huishoudens met kinderen en huisdieren veiliger maakt.
  • Flexibiliteit: Beschikbaar in verschillende ontwerpen en formaten, inclusief wandmodellen en vrijstaande haarden.