Nieuwe regels rondom houtstoken in de tuin voor de regio Amersfoort

Sinds 1 oktober 2024 gelden er in Amersfoort nieuwe regels voor het stoken van hout, zowel binnenshuis als in de tuin. Deze regels zijn ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en gezondheidsrisico’s door houtrook te beperken. Vooral voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals ouderen en kinderen, zijn deze maatregelen van groot belang. In dit artikel gaan we dieper in op deze regels en wat ze betekenen voor het stoken in je eigen tuin. Ook bespreken we het gebruik van RUF-briketten en kachelhout als brandstoffen voor je houtkachel of vuurkorf.

Waarom zijn er nieuwe regels voor hout stoken?

De gemeente Amersfoort heeft, net als veel andere Nederlandse gemeenten, de afgelopen jaren te maken gehad met toenemende zorgen over de effecten van houtrook. Houtrook bevat schadelijke stoffen zoals fijnstof en koolmonoxide, die vergelijkbaar zijn met de uitstoot van auto’s en sigarettenrook. Vooral bij mensen met luchtwegproblemen kan dit ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

De nieuwe regels, die onderdeel zijn van het Schone Lucht Akkoord, zorgen ervoor dat houtstoken niet meer is toegestaan bij code oranje of rood, zoals aangegeven door de Stookwijzer. Dit geldt niet alleen voor binnen, maar ook voor het stoken in de tuin. Voordat je een vuurtje aansteekt, wordt je nu aangeraden de Stookwijzer te checken om te zien of de weersomstandigheden gunstig zijn​.

Wat zijn RUF-briketten?

Als je toch wilt genieten van een houtvuur in je tuin, dan zijn RUF briketten een uitstekende keuze. Deze briketten zijn gemaakt van samengeperst houtafval, zoals zaagsel en houtsnippers. Het grote voordeel van RUF-briketten is dat ze geen chemische toevoegingen bevatten en daardoor een milieuvriendelijker alternatief zijn voor traditioneel brandhout.

Dankzij het lage vochtgehalte van ongeveer 8-10% branden RUF-briketten langer en efficiënter. Dit betekent dat ze meer warmte afgeven en minder rook produceren, wat gunstig is voor de luchtkwaliteit. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te stapelen en op te slaan, wat het gebruik nog praktischer maakt. RUF-briketten zijn dus ideaal voor gebruik in zowel houtkachels als vuurkorven​.

Wat is kachelhout?

Naast briketten is er ook kachelhout, een veelgebruikte brandstof voor houtkachels en open haarden. Het belangrijkste kenmerk van kachelhout is het lage vochtgehalte van minder dan 20%. Dit zorgt ervoor dat het hout efficiënter verbrandt, minder rook produceert en je schoorsteen minder snel vervuilt. Nat hout daarentegen geeft veel rook en weinig warmte af, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties zoals schoorsteenbranden.

Vaak worden hardhoutsoorten zoals eik, beuk en esdoorn gebruikt als kachelhout, omdat deze soorten langer branden en meer warmte afgeven. Het is echter belangrijk om kachelhout op een droge plek op te slaan, zodat het zijn lage vochtgehalte behoudt en klaar is voor gebruik tijdens koude dagen​.

Belangrijke tips voor het stoken in de tuin

Bij het stoken in de tuin is het belangrijk om rekening te houden met de regels en de gezondheid van jezelf en je buren. Hier zijn enkele tips om verantwoord te stoken:

  • Check de Stookwijzer: Voordat je gaat stoken, controleer altijd de Stookwijzer om te zien of er code oranje of rood van kracht is. Bij deze codes is stoken verboden.
  • Gebruik droog hout of briketten: Gebruik altijd droog hout of RUF-briketten om onnodige rook en overlast te voorkomen.
  • Houd rekening met de buren: Probeer overlast te voorkomen door bijvoorbeeld niet te stoken bij windstil weer, omdat de rook dan blijft hangen.

Hoe zit het met de handhaving?

De gemeente Amersfoort heeft sinds de invoering van de nieuwe regels ook meer mogelijkheden om overlast door houtstook aan te pakken. Bij een melding van overlast kan de gemeente onderzoeken of de regels zijn overtreden. Als er bijvoorbeeld bij code rood of oranje toch wordt gestookt, kan de gemeente optreden.

Als je toch graag wilt genieten van een vuurtje in de tuin, zorg dan dat je altijd de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Door bewust te stoken met droog hout of briketten en rekening te houden met de regels, kun je genieten van een sfeervol vuur zonder de luchtkwaliteit onnodig te belasten.

Met de nieuwe regels voor houtstook in Amersfoort is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat wel en niet is toegestaan. Door verantwoord te stoken met bijvoorbeeld RUF-briketten of goed gedroogd kachelhout, kun je nog steeds genieten van een gezellige avond bij het vuur, zonder je zorgen te maken over overlast of gezondheidsrisico’s. Volg altijd de adviezen van de Stookwijzer en houd rekening met de gezondheid van jezelf en je buren.

Foto van Leo
Leo

Ik ben Leo, een enthousiaste schrijver die zich richt op het reviewen en analyseren van producten en andere onderwerpen speciaal voor mannen. Met een passie voor alles wat met mannenlifestyle te maken heeft, schrijf ik over technologie, mode, gezondheid, fitness en meer. Mijn doel is om mijn lezers eerlijke en gedetailleerde beoordelingen te bieden, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken. Ik houd de nieuwste trends en innovaties nauwlettend in de gaten en deel mijn bevindingen met een kritische blik en een vleugje humor. Ik geloof dat goede informatie essentieel is voor het maken van de beste beslissingen in het leven.